Print

Alt om DNA

DNA-sikring er en ny type tyveri- og røverisikring baseret på en væske, der indeholder en unik kode. Væsken er meget svær at vaske eller slide af, og kommer til syne, når der holdes en UV-lampe over. 

Hver DNA-væske har sin egen kode.  Når du køber DNA-sikring kobler du denne kode til dig selv og placerer oplysningen i en international database. På den måde kan politiet let finde frem til den oprindelige ejer af fundne tyvekoster - også uden for Danmarks grænser.

Der findes to typer DNA-sikring: DNA-mærkning og DNA-spray.

DNA-mærkning er beregnet til at mærke særligt værdifulde genstande med, fx designermøbler, computere og lignende.

Væsken indeholder unik DNA streg samt hundredevis af microdots.

Fordelen ved væsken er, at den ikke ødelægger mærkede genstande, og den er meget svær at vaske eller kradse af – i modsætning til fx registreringsnumre.

DNA væsken holder i mindst 5 år.

Det er denne type DNA-mærkning, der har været omtalt i tv og aviser.


DNA-Spray
er beregnet til at stoppe røverier i banker og butikker.

Det er en skjult spray, der som regel placeres ved indgangen.

Når røveren flygter sprøjtes DNA-væsken automatisk på røveren. Væsken kan næsten ikke vaskes af, og er aktiv i op til 2 måneder.

På den måde kan politiet let knytte gerningsmand og gerningssted til hinanden.

 

DNA-mærkning > til dit hjem

DNA-mærkning > til din virksomhed

Læs mere om DNA-spray >

Hvor effektivt er DNA-mærkning?

Da DNA-mærkningen indeholder en unik DNA streg samt unikke microdots, kan politiet bruge det som bevismateriale i en retssag. Mærkede værdier er derfor sværere for indbrudstyve at afsætte i det kriminelle miljø, da de knytter én til forbrydelsen.

Tyvene vælger ofte at gå udenom de butikker, kontorer, byggepladser eller private hjem, der er sikret med DNA-mærkning.

Hvordan fungerer DNA-mærkning?

Et DNA-mærkningskit fra G4S indeholder en flaske med DNA-væske, hvor der er nok til at mærke ca. 25 genstande.

DNA-væsken er en UV-væske, der rummer syntetisk DNA. Det betyder, at hver væske har sin egen kode og mængden af forskellige unikke koder er reelt set uendelig. Du risikerer altså ikke at få en kode, der allerede er i brug.

I DNA væsken er der flere hundrede microdots, som under et mikroskop afslører talkoden, der knytter den mærkede genstand til dig.  

Hvordan mærker jeg mine genstande?

Med et DNA-kittet følger en flaske DNA-væske, der fungerer som en slags lim, og en podepind, som du kan bruge til at mærke dine genstande med. Der er nok til 25 genstande i flasken.

Du behøver ikke putte ret meget væske på hver genstand. Væsken er usynlig for det blotte øje, men når der kommer UV-lys på, er mærket meget tydeligt. Væsken er svær at vaske, kradse eller slide af, og kan ikke fjernes med kemikalier. Så når dine genstande har fået en mindre mærkning, så er du dækket ind.

Praktisk talt alle typer genstande kan mærkes – også elektronik - da væsken ikke hverken er farlig, giftig eller beskadiger nogen materialer.

International database

Når du får flasken med DNA-mærkningen, så følger der også en vejledning med til, hvordan du registrer din væskes unikke kode til dit navn. Når det er gjort bliver oplysningerne gemt i en international database.

Du får også tre skilte til dine vinduer, så eventuelle tyve kan se, at dine genstande er mærkede.

Hvad hvis tyvekosterne havner i et andet land?

En stor fordel ved DNA-mærkningen er, at databasen med oplysninger om koden og dit navn er international. Dvs. at hvis tyvekosterne dukker op i et andet land, så kan politiet der se, hvem den retmæssige ejer af de stjålne genstande er – også selv om ejeren bor i et andet land.