Aalborg Universitet: Europas største elektroniske adgangskontrolsystem

Med 4500 kortlæsere fordelt over 55 universitetsbygninger har Aalborg Universitet G4S’s største adgangskontrolsystem i Europa.

 

10/05/2021

Af Ditte Christine Wind

Et samarbejde med stor udvikling

Hvad der startede som en simpel kontrakt på en håndfuld vagter fordelt på to universitetsbygninger for 25 år siden, er i dag G4S’s største elektroniske adgangskontrolsystem i Europa. 

Aalborg Universitet blev grundlagt i 1974 og er i dag Danmarks fjerdestørste universitet med lokationer i Aalborg, København og Esbjerg.

Med 4500 kortlæsere fordelt på døre til undervisningslokaler, laboratorier, kontorer og biblioteker og mere end 100 udendørskameraer og indbrudsalarmer, er G4S’s sikringsløsning på Aalborg Universitet et stort, integreret adgangskontrol-, alarm- og videoovervågningssystem. Alle kortlæsere er tilknyttet G4S’s software til adgangskontrolstyring og dækker 55 bygninger med 20.000 adgangskortsbrugere hvert år. 

"
Det er et stort projekt, og vi har et fremragende tillidsforhold til vores kunde, der er bygget over mange år,” siger Jens Ryberg, Key Account Manager hos G4S. “Vores kontrakt havde en temmelig ydmyg begyndelse, hvor vi stillede med et lille hold af vagter til to bygninger. Siden da har vi bygget på løsningen Først tilføjede vi tyverialarmer og senere adgangskontrol, efterhånden som universitets behov voksede.”

 

Et omfattende adgangskontrolsystem

Efterhånden som universitet er vokset - både hvad angår antallet af studerende men også fysiske lokaler, er sikring blevet en stadig mere kompleks udfordring. Teamet på universitetet ønskede et intelligent system, der automatiserede manuelle processer og dermed tillod tusinder af studerende at blive tilmeldt hvert semester og få de rette adgangskort. Universitet administrerer oprettelsen af nye adgangskort og gemmer beskyttet data på egne servere. 

Hvert eneste adgangskort er programmeret til at give adgang til relevante områder - om de tilhører studerende eller ansatte på universitetet. 

“Universitetsansatte, som førhen bar rundt på måske 30 forskellige nøgler til forskellige bygninger og zoner, har nu kun brug for ét kort til alle deres specifikke adgangsbehov. Det er præcis den form for automatisering, universitetet ønskede,” siger Jens.

Universitetets sikringssystem inkluderer indbrudsalarmer, videoovervågnings-systemer og adgangssoftware på tværs af alle bygninger. Alle videooptagelser og alarmsignaler bliver overvåget fra en G4S-kontrolcentral, hvor personalet hurtigt kan reagere, hvis der opstår problemer. 

 

Foto: Elektronisk adgangskontrolsystem på Aalborg Universitet.

Foto: Elektronisk adgangskontrolsystem på Aalborg Universitet.


Central overvågning

Teknologien har også miljømæssige fordele. Hundredvis af smarte vinduer er udstyret med sensorer, der sender signaler til systemet, som kan åbne og lukke vinduer efter behov og dermed sikre et komfortabelt og energieffektivt indeklima. 

G4S patruljevagter sikrer, at bygningerne er sikre døgnet rundt - især om natten, hvor campus står stort set tomme. Alle bygningerne står til frit skue uden hegn og sikringsløsningerne er diskrete. Hver vagt bærer en tablet, der giver lyd, hvis en alarm sættes i gang, og de kan dermed hurtigt være på stedet. 

I løbet af Covid pandemien har teamet foretaget ændringer for at øge sikringsniveauet - blandt andet ved at indsætte flere patruljevagter. Adgangskontrollen er også forbedret for at hæve sikkerheden for både elever og medarbejdere. 

“Den sikring, vi leverer, er avanceret, professionel og vigtigst af alt til at regne med, så de uddannelsesmæssige og sociale aspekter af universitetslivet kan fortsætte problemfrit,” siger Jens. “Vi er her for at reducere risici og øge værdien for universitetet. Vi giver organiseret sikring til campuserne, der er diskret men betryggende.”

“G4S har været vores mangeårige partner hvad angår sikring, og på Aalborg Universitet ser vi G4S som en utroligt professionel partner med omfattende viden inden for sikkerhed,” siger Jens Gregersen fra Aalborg Universitets tekniske forvaltning. “G4S har været med til at løse komplekse udfordringer omkring universitetets nuværende sikringsniveau. Aalborg Universitet lægger stor vægt på tillid, og personalet og G4S-medarbejderne har udvist stor professionalisme og leveret gode løsninger til universitetet.”

 

Foto: G4S vagter på Aalborg Universitet.

Foto: G4S vagter på Aalborg Universitet.


 

Om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet er Danmarks fjerdestørste universitet med over 20.000 studerende og 3.500 fuldtidsansatte fordelt på fem fakulteter: humaniora, igeniør- og naturvidenskab, samfundsvidenskab, sundhedsvidenskab og IT og design.
Universitetet råder over 55 bygninger fordelt mellem Aalborg, København og Esbjerg. 

 

Læs mere om Aalborg Universitet

Læs også: Få elektronisk adgangskontrol til din virksomhed

Spar pengene på låsesmeden, og få styr på nøglerne til din virksomhed. Med elektronisk adgangskontrol bestemmer du selv, hvem der skal have adgang til din virksomhed og hvornår.

LÆS MERE

Gå ikke glip af nyeste viden!

Få automatisk besked når vi udgiver ny viden.

Ja tak, hold mig opdateret!