Dronerne på Esbjerg Havn er nu i luften

Målet er nu nået, og dronevagterne er igang. Hver måned bliver værdifuld data dokumenteret til havnemyndigheder og virksomheder, via dronens videooptagelser, billeder og koordinater fra havnefronten i Esbjerg. Det er et udviklingssamarbejde, som startede for et år siden mellem Esbjerg HavnLorenz Technology og G4S.

Dronevagt skaber større kontrol

Esbjerg Havn har fået et setup, hvor opmåling og dokumentation sker fra luften gennem en drone og en intelligent software betjent af en vagt.

Det sparer havnen for arbejdstimer til opmåling, og flere dages sejlads til inspektion og patruljekørsel. 

 

Dennis Rasmussen, Salgschef for vagtafdelingen i G4S, som står i spidsen for dronevagtteamet, har ventet spændt på dagen, hvor droneprojektet blev sat igang for Esbjerg Havn:

 

“Det er fantastisk at se, at projektet har båret frugt. Og at en vagt med en drone skaber både bedre sikkerhed, kontrol og ikke mindst øget forretningsværdi for en af Danmarks største industrihavne.”


Esbjerg Havn havde brug for strømlinet sikkerhed

Esbjerg Havn summer af aktivitet. Hver dag håndterer havnen store mængder gods, der skal shippes til og fra havnen. Havnen er bl.a. førende indenfor shipping af vindmøller.

 

På grund af den store aktivitet med mange interessenter involveret, er havnen dybt afhængig af kontrol og dokumentation, som kan overvåge og opmåle det store havneareal. Og Jesper Bank, CCO for Esbjerg Havn fortæller her, hvad havnen bruger droneteknologien til:

 

Esbjerg Havn dækker over et meget stort areal og er i kraft af de mange aktiviteter og mange forskellige virksomheder, et meget komplekst stykke infrastruktur. Droneteknologien giver os en unik mulighed for at få overblik og ikke mindset giver droneteknologien os data og dokumentation over, hvad som sker på haven. Det bruger vi blandt andet til at dokumentere standen på vores kajer og anlæg. Og selvfølgelig også som en del af vores Internal Ship and Port Facility Security

 

Foto: Esbjerg Havn vindmøller og andet gods

Foto: Esbjerg Havn, vindmøller og andet gods.

 

Et ekstra sæt øjne i luften

Kristian Skaarup, CEO hos Lorenz Technology, som udvikler droneteknologien, kan også se mange muligheder med setuppet på Esbjerg Havn: 

"Den løsning, vi har stablet på benene med G4S er noget andre havne også vil efterspørge. Vi ved dronerne bliver en del af fremtiden og mulighederne er mange især indenfor sikkerhed og safety på en havn." 

G4S’ drone-supervisor, Bastian Ravn, som har været med til at uddanne dronevagterne helt fra starten, mener også, at dronen giver vagten et større overblik over et område på kort tid:

“Sikring af havnen var før ret omstændigt uden en drone, især steder, hvor det er svært at nå ind med en vagtbil eller båd. Og dronen kan også gøre det meget hurtigere, så vagten kan nå andre opgaver."

Vagtuddannelse som dronepilot

Vi spurgte også dronevagtteamet, om vagten skal have en særlig uddannelse for at kunne betjene en drone?

Dennis Rasmussen svarer:

Det er en ny gren af G4S vagtens kompetencer, som også kræver særlig uddannelse som dronepilot, før vagten kan betjene en drone. Indtil videre har vi uddannet 8 dronepiloter eller dronevagter. Dronevagten skal fx programmere rute til dronen, så den flyver udenom master og kraner, informere droneflyvning til politiet og overvåge dronens rute, så vi overholder lovgivningen”.

En katalysator for intelligente sikkerhedsløsninger

En vagt med en drone skaber en effektiv sikkerhed og dokumentation på Esbjerg Havn. Og Dennis Rasmussen ved, at droneteknologien kombineret med vagtens kompetencer har et stort potentiale for andre havne: 

 

Vi står her med en løsning, der ikke bare omfatter security, men som understøtter Esbjerg Havns forretning. Det har et kæmpe potentiale - ikke bare til Esbjerg Havn, men også til andre havne, virksomheder og terminaler i tilknytning til havne. Jo mere vi udvikler på droneteknologien og vagtens kompetencer, jo mere intelligente bliver dronerne til at indsamle data, og registrere de afvigelser, de skal reagerer på. Derfor er samarbejdet med Esbjerg Havn og Lorenz Technology katalysator for flere intelligente sikkerhedsløsninger i fremtiden”.

 

Det er planen, at politiet kan få gavn af dronens “øjne i luften” hvis der sker en hændelse på havnen, hvor politiet skal bruge billeder, optagelser eller livestream fra dronen til at opklare en forbrydelse eller spore forsvundne personer.

Om Esbjerg Havn

Esbjerg Havn er en af Danmarks største havne og ligger lige ved vadehavet.
Siden årtusindeskiftet har den bl.a. været platform for at samle, teste og shippe vindmøller videre til Europa.
Havnen er forbundet med intet mindre end 25 nordeuropæiske havne og er adgang til middelhavets utallige havne. Esbjerg Havns største aktiviteter ligger i vind, olie og gasindustrien. Derudover er havnen førende indenfor bilimport.

 

Læs mere om Esbjerg Havn

Læs mere om droner og droneteknologi

I G4S leverer vi en lang række løsninger der involverer droner.
Droner kan løse en lang række sikkerhedsopgaver, og spare dig og din virksomhed både tid og penge. Læs mere om hvordan droner kan sikre din virksomhed. 

LÆS MERE

                                              Dronevagtens opgaver

  • Overvågning fra luften og svært fremkommelige områder
  • Dokumentation - sikkerhed fx redningsstier, hvis personer falder i vandet
  • Mapping af havnen, opmåling af lagerplads, og et før og efter billede, når nye virksomheder lejer sig ind
  • Affald i vandet, ødelagt havnekaj, glemte containere etc.
  • Opmåling og dokumentation af oplagring med 3D kort
  • Setuppet  automatiserer dokumentation til myndigheder og til de virksomheder, som lejer sig ind på haven

LÆS MERE

Gå ikke glip af nyeste viden!

Få automatisk besked når vi udgiver ny viden.

Ja tak, hold mig opdateret!