Naboer holder øje

Når du og dine naboer holder øje med hinandens boliger, kan en indbrudstyv mærke det. Det kan nedbringe antallet af indbrud. Men det er desværre ikke alle steder at det viser sig at have en effekt. Vi har alle for travlt, med vores egne gøremål, til at holde øje med en nabos bolig 24 timer i døgnet. Som tyverisikring kan det ikke stå helt alene.

Sådan kan du og din nabo hjælpe hinanden

Det handler om at tyverisikre din bolig, skabe opmærksomhed i området og udvikle et et stærkt naboskab.

En indbrudstyv holder typisk øje med et område, før han udvælger sig et eller flere huse, han vil bryde ind i. Kan en indbrudstyv fornemme, at I holder øje med hinandens boliger, vælger han typisk at gå på udkig et andet område, hvor hans risiko for at blive opdaget er mindre.

Et godt forhold til dine naboer kan være en hjælp i hverdagen, og når du og din familie skal på ferie. Det handler i bund og grund om, at du og dine naboer er opmærksomme på hinandens boliger og holder øje med, om der sker noget usædvanligt i nabolaget. Fx at der gentagne gange er blevet set uvedkommende varevogne i området.

Lad din nabo

  • Tømme postkassen
  • Fylde din skraldespand
  • Parkere sin bil i din indkørsel
  • Slå græs og vande blomster

En fyldt postkasse er for indbrudstyven et tegn på, at her er der tale om et hjem, hvor beboerne er bortrejst. En helt tom skraldespand fortæller ligeledes en indbrudstyv, at der ikke er nogen hjemme. En indbrudstyv tjekker derfor typisk, om skraldespanden er tom og om postkassen er fyldt. Han tjekker også, om der er en lang uberørt græsplæne og ser efter, om der er visne blomster - som også er et tegn på, at der ikke er nogen hjemme.  

En bil i indkørslen eller carporten signalerer, at der er nogen hjemme, og kan afholde en indbrudstyv fra at undersøge hjemmet nærmere. 

Vær opmærksom på markeringer

Markeringer benyttes af indbrudstyve til at finde ud af, om beboerne er bortrejst. De bruges til at fortælle indbrudstyven samt eventuelle medhjælpere, om der er nogen hjemme, eller om huset er et potentielt godt mål for indbrud. Eksempler på markeringer kan være en lille vandflaske, som stilles et “irriterende” sted, en dørmåtte som er rejst op, en lille pind som stilles op ad hoveddøren og så videre. Er vandflasken ikke fjernet, dørmåtten ikke lagt ned, pinden ikke væltet osv., kan det indikere, at beboerne er bortrejst.

Derudover kan markeringer være af kridtstreger på fliserne, på postkassen eller på husnummeret. Bed din nabo om at holde øje med markeringer og straks få dem fjernet fra din bolig, hvis naboen ser markeringer.

Fortæl naboen om dine ferieplaner

Når du og familien skal på ferie, er det en god ide at fortælle det til dine naboer og eventuelt andre på vejen. Jo flere på vejen, der ved besked, jo flere er der til at holde øje med dit hus og reagere på mistænkelig adfærd.

Når du alligevel taler med dine naboer, så er det en god idé at udveksle mobilnumre, så de kan kontakte dig, hvis nødvendigt.

Flere sikringstips

Det er også en god ide at følge de sædvanlige råd:

  • Efterlad lidt rod indenfor og udenfor
  • Træk gardinerne fra i flere rum
  • Slå ringeklokken fra
  • Hæng vasketøj på tørresnoren
  • Brug tænd/ sluk ure til lys og radio

Undlad at lave ferie-opdateringer på de sociale medier, mens du er bortrejst. Vent til du er hjemme igen med at fortælle om den netop overståede ferie. Disse opdateringer fungerer nemlig som et tag-selv-bord af nyttig information for indbrudstyve. 

Kan ikke stå helt alene

Hvis alle naboer i området er opmærksomme, kan det have en præventiv effekt på indbrud. Dog er det ikke muligt for en nabo at sidde 24 timer i døgnet og holde øje med din bolig. Vi sover, arbejder, holder ferie, fejrer jul og nytår og så videre på de samme tidspunkter.

Og selvom en nabo en aften eller en morgen går tur med hunden og holder øje med boliger i området, så er der masser af blinde vinkler - bag hegn, hæk, bolig, carport med flere, hvor en tyv kan gemme sig. 

Opdager nu noget mistænkeligt, skal du huske at tage dine forholdsregler. Det kan være farligt for dig at involvere dig, hvis du opdager noget kriminelt i området. Vi anbefaler, at du observerer handlingen fra en sikker distance, og kontakter politiet.

Lad os holde øje med dit hus

Med en alarm fra G4S, er dit hus overvåget, døgnet rundt og året rundt. Når du slår alarmen til, holder vi øje. Hos os får du adgang til Danmarks største døgnbemandede kontrolcentral og vagtberedskab, som er klar til at reagere.

Læs mere om en G4S alarm