5 ting du skal have styr på som sikkerhedsansvarlig

For at opnå succes i rollen som sikkerhedsansvarlig er det nødvendigt at have styr på en række sikkerhedsmæssige og kommunikative områder. Læs mere om hvilke 5 egenskaber du bør mestre, for at opnå størst sikkerhed i din virksomhed. 

Rollen som sikkerhedsansvarlig

Rollen som sikkerhedsansvarlig har ændret sig meget de seneste år. 

Hvor fokus tidligere var på den praktiske side af sikkerhed, forventes det i dag, at du også har styr på områder som 'kommunikation' og 'projektstyring'. 

Til at hjælpe dig mestre denne rolle, har vi samlet 5 egenskaber, du bør have styr på, for at få succes som sikkerhedsansvarlig.

De 5 egenskaber er:

 1. Foretningsforståelse
 2. Risikostyring
 3. Projektstyring
 4. Kommunikationsstyring
 5. Forandringsledelse 

Disse egenskaber er en god start, når du skal have jeres sikkerhedsstrategi ført igennem hos ledelsen.

Egenskaberne kan med andre ord, give jer en fælles tilgang i virksomheden til områder som risici, økonomi og beslutningsprocesser. 

Sikkerhed er mere end en taktisk handling

Forandring er aldrig let. Og for dig der arbejder med sikkerhed, kan trygheden ofte ligge i de praktiske handlinger du udfører i dagligdagen. 

Du kender dine ansvarsområder, og ved, hvad din organisation kan bidrage med for at skabe sikkerhed.

Men opererer din virksomhed ud fra en risikostyret ledelses- og beslutningsproces, er det dig som sikkerhedsansvarlig, der skal forklare årsagerne bag taktikken. 

Og som sikkerhedsansvarlig er det dit ansvar, at vise effekten af jeres sikkerhedsstrategi.

Taktiske egenskaber er stadig vigtige

Selvom sikkerhed er mere end taktiske handlinger, betyder det ikke, at taktiske egenskaber ikke er vigtige. De er yderst vigtige.

Taktiske handlinger er bare ikke nok i sig selv, og I en moderne virksomhed skal du sikre, at resten af virksomheden forstår vigtigheden af jeres sikkerheds-strategi. 

Det er her de 5 egenskaber er vigtige. De kan nemlig hjælpe dig med at få ledelsen til at forstå vigtigheden af både den taktiske og strategiske del af jeres sikkerhedsstrategi.

 

De 5 egenskaber

De egenskaber du har brug for for at få succes som sikkerhedsansvarlig, er ikke meget anderledes, end dem direktionen bruger til at styre din virksomhed.

Indtil for 5-10 år siden, var det ikke nødvendigt som sikkerhedschef at tænke i disse baner. Sikkerhed var et taktisk spørgsmål, og ikke en risikostyret ledelsestilgang.

Det kan for mange sikkerhedsansvarlige være en udfordring, ud fra den traditionelle tilgang, at få tiltag godkendt hos ledelsen i en politisk organisation. Sikkerhed handler nemlig i høj grad om kroner og øre, effektivitet og resultater.

 

1. Forretningsforståelse

 • Du skal have en god forståelse for, hvordan din virksomhed er skruet sammen. Fra værdier og mål til produkter og ydelser. 
 • Du skal have en god forståelse for, det marked I opererer i. Så du er med i diskussionen om både forretnings- og sikkerhedsrisici. 
 • Du skal have en forståelse for strategiske parters interesser og behov.
 • Du skal kunne læse jeres årsregnskaber. Og have en overordnet forståelse for udtryk som EBITDA, bundlinje og dækningsbidrag osv, så du kan tale samme sprog som ledelsen

2. Risikostyring

3. Projektstyring

 • Du skal kunne arbejde med interessenter på tværs af organisationen, for at sikre, at din sikkerhedsstrategi omfavner hele jeres forretning.
 • Du skal kunne samarbejde med tekniske specialister, ingeniører og IT folk, for at kunne implementere komplekse sikkerhedsløsninger. 

4. Kommunikationsstyring

 • Du skal kunne kommunikere, hvordan din sikkerhedsstrategi minimerer risici og skaber værdi for forretningen. På den måde forstår ledelsen vigtigheden af din sikkerhedsstrategi.
 • Du skal kunne lave rapporter, da det er nødvendigt at kunne dokumentere og formidle hændelser, ulykker og trusler.

En velskrevet rapport kan: 

 • Forklare vigtigheden af en sikkerhedsløsning
 • Skabe gennemsigtighed i processer for sikring af virksomheden
 • Sikre awareness og opfølgning på sikkerhedsstrategien 

5. Forandringsledelse

 • Du skal kunne navigere i forandringer. Evnen til at bevæge sig fra en opgaveorienteret sikkerhedsstrategi til en risikostyret sikkerhedsstrategi er derfor altafgørende. 
 • Du skal kunne vise, hvordan du forpligter dig til at skabe en sikkerhedsstrategi der stemmer overens med virksomhedens overordnede strategi.

Hjælper dig godt på vej

Som sikkerhedsprofessionel har du en god forståelse for konceptet risiko. Det samme har ledere og forretningspartnere - bare fra deres side af bordet.

Så for at forene tilgangen til begrebet risiko, kræver det en gensidig forståelse. Vi håber, at denne artikel kan bidrage til skabe denne gensidige forståelse, og hjælpe dig med at få succes som sikkerhedsansvarlig.

Er der noget vi har glemt?

Er du enig i vigtigheden af de 5 oplistede egenskaber? Eller er der noget vi har glemt? 

Send os meget gerne dine input på academy@dk.g4s.com

Læs også: Vores guide til, hvordan du vælger de rigtige sikkerhedsløsninger til din virksomhed

Har du også svært ved at identificere, hvilke sikkerheds-løsninger der passer bedst til din virksomhed, så læs med her. I guiden nedenfor finder du 3 simple trin, der kan hjælpe dig og din virksomhed i jagten på den rette sikkerhedsløsning. 

LÆS MERE

Gå ikke glip af nyeste viden!

Få automatisk besked når vi udgiver ny viden.

Ja tak, hold mig opdateret!